Karácsony Gergely több témakörben is sajtótájékoztatót tartott, Budapesten soha nem látott Karácsonyi újítások várhatóak

A főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyben több témát is boncolgatott.

A nemzetközi sajtótájékoztató első napirendi pontja a városvezető nyelvtudása volt.

A sajtótájékoztatón a CNN, az Euronews a Bloomberg és az Ezo TV is részt vett, így a külföldi sajtó képviselőinek nyilatkozott a kérdésben a főpolgármester először.

A CNN kérdésére, miszerint igaz-e hogy hiányos angoltudással rendelkezik, az alábbi választ adta a főpolgármester: „Disz iz impászibül, máj angol szkillsz iz veri big” nyilatkozta a külföldi sajtónak Karácsony. A főpolgármester bejelentette, hogy nem elégszik meg az angol nyelvtudásával, ezért jövőhéttől klingon, valíriai és Eurolatin nyelven is meg fog tanulni.

A második napirendi pont a városvezető facebook oldalán indított szavazásával kapcsolatos volt.

Mint ismeretes, a napokban megkérdezte szavazóit, hogy legyen-e Karácsonyi díszkivilágítás a fővárosban, de egyéb más ünnepi hangulatjavító javaslat is érkezett.

Számos ötlet és felajánlás közül több is bevezetésre kerül az idei évtől. Ezen ötletek egyike, hogy a lánchidat halogénizzók helyett többszáz Motorcraft® gyujtógyertyával fogják kidíszíteni.

Motocraft gyujtógyertya

A főpolgármester a klímaszorongók és a kerékpárosok számára is jó hírekről tudott beszámolni, tudni illik a levegő tisztán tartása érdekében, December 1 és Január 3 között, kitiltásra kerül minden gépjármű Budapest belső kerületeiből, és helyette kerékpár meghajtású szánnal, illetve szójalattéval működő kerékpárokkal lehet behajtani. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt átnevezik fenyőünnepi vásárra, és a tér közepére egy transznemű mikulást is kihelyeznek, mellyel az LMBTQRST+-/Y2K közösségnek szeretnének kedveskedni. A rendezvény záróakkordjaként hatalmas GOA party is megrendezésre kerül, melyen a rezidens DJ Andaxin lesz.

Az ünnepek alatt Budapest több pontján hajléktalan simogató pontok is kihelyezésre kerülnek, illetve tablettás bor adakozásra is lehetőség lesz a hajléktalanok számára.

Kerékpár meghajtású szán

A tél folyamán amennyiben az időjárás is megengedi, mentesítő kerékpárutak kerülnek felfestésre, a befagyott duna jegén.

A 24.hu információi szerint a főpolgármester alkalmazni fogja Schobert Larát mint angol tolmács, melyet a városvezetés megerősített, azonban a hírek szerint, csak ideiglenes megbízatásról van szó, mivel Lara készül a pótérettségire, melyet a feketepiacon készül átvenni.

Végezetül, a főpolgármester bejelentette, hogy „Aki nem lép egyszerre, nem kap lattét estére”