Ezentúl tilos a mobil eszközöket tömegközlekedési járműre vinni! – az utasok érdekében

Nemrég kaptuk a hírt, hogy a városi tömegközlekedési eszközökre szeptember elsejétől tilos lesz mobileszközöket, telefonokat és táblagépeket felvinni!

Nemrég robbant a hír, hogy Debrecenben, Miskolcon és Budapesten is az utasok érdekei miatt kitiltották az elektromos kerekes székeket a buszokról és villamosokról: veszélyes a bennük található akkumulátor.

Mint ismert, egy akkumulátor életveszélyes dolog tud lenni, mert tüzet, kisebb robbanást is okozhat. Ezen okból immáron minden olyan eszközzel tilos lesz tömegközlekedési eszközre felszállni, amiben akkumulátor található.

Amióta a vidéki városokban bevezették, hogy elektromos kerekesszékkel nem lehet utazni a tömegközlekedési eszközökön, egy jármű sem kapott lángra, nem robbant fel. A szakemberek, fiatal leningrádi tudósokkal konzultálva ezért a mobileszközök teljes tiltását is felvetették, amit egy bizottság el is fogadott.

Külön ellenőrök fogják ellenőrizni, hogy illetéktelen akkumulátoros eszköz ne kerülhessen fel a járművek fedélzetére: a legszakszerűbb motozási technikákkal és fémdetektorokkal fogják átvizsgálni a felszállni kívánkozó utasokat, szúrópróba szerűen. A megtalált mobileszközöket elkobozzák, melyet csak Karácsonykor adnak vissza.

A szakbizottság a járműtüzek további csökkenését várja az intézkedéstől, mellesleg komoly energia megtakarítás remél: mivel minden ember zsebében található 1 vagy 2 telefon, tablet, ha azokat nem kell elszállítani, akkor annyival kevesebb tömeget kell elszállítani, kevesebb energia felhasználásával

Plusz haszna lehet még az újszerű intézkedési csomagnak, hogy a tömegközlekedési járműveken így visszaszorítható a zsebtolvajok ténykedése is. A BFRK kimutatásai alapján a Nagykörúti villamosokon 80%-ban mobil eszközöket tulajdonítottak el.
Így, hogy nem lesz a BKV járatain mobil eszköz, 80%-os javulást lehet elérni a közbiztonsági javulásban.

Így könnyen látható, hogy valóban az utasokért van minden akkumulátoros eszköz kitiltva a tömegközlekedési eszközökről, nem ellenük.